Omlet z fasolą szparagową

Naszą propozycję omletu polecamy zarówno na śniadanie, 2 śniadanie, lunch czy kolację. Jest to uniwersalne danie i powinno przypaść do gustu wielu osobom. Tymbardziej, że jest to bardzo proste danie 😉

Składniki (2 omlety):

  • 15 dag zielonej fasoli szparagowej (korzystałem z fasoli z puszki)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag startego sera
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypiorek
  • 2 łyżki tymianku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Fasolę należy umyć i usunąć końcówki i pokroić w kawałki (jeśli używamy z puszki to wystarczy odcedzić). Cebulę obieramy, siekamy i  wrzucamy na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła. Nastęnie dodajemy fasolę i smażymy przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.

Następnie do miski wbijamy jajka, mleko, sól, pieprz, tymianek i połowę przygotowanego sera. Wszystko mieszamy.   Otrzymaną masę jajeczną przelewamy do fasoli z cebulą i smażymy najlepiej pod przykryciem kilka minut, aby omlet się ściął. Następnie możemy posypać serem i szczypiorkiem. SMACZNEGO!!!

Przepis opracowany na podstawie książki „Kolorowa kuchnia”

image1 (7)

 

Dodaj komentarz