Pizza Bianca
Przepis ten kiedyś już publikowaliśmy, ale jako że wszyscy lubią pizzę, prezentujemy dziś w kulinarnych wtorkach Pizzę Bianco. Znaleźliśmy go na blogu Mrs. Polka Dot. Jeśli zmienimy mąkę na pełnoziarnistą to otrzymamy zdrową, smaczną i tanią potrawę.
Oto składniki potrzebne do zrobienia dwóch pizz (wystarczy dla 3 osób):
Ciasto:
- Drożdze ( 7g suchych albo 30g świeżych)
- 2 łyżki oliwy
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
Wierzch:
- 100g białego chudego serka naturalnego
- 100g fety jak najchudsza
- Garść świeżego szpinaku lub rukoli
- 1 mała cukinia
- 2 pieczarki
- Kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Na początku mieszamy wodę z drożdżami i odstawiamy to na 10 minut. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto w jednolitą masę. Następnie ręką formujemy w kulę i dodajemy oliwę. Wyrabiamy masę około 10 minut i następnie przekładamy do miski a następnie przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować biały sos, czyli mieszamy serek naturalny z fetą. Do tego kroimy cukinie i pieczarki w plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i formujemy okrągły placek. Następnie smarujemy sosem i układamy plastry cukinii i pieczarek. Piekarnik nagrzamy do 240 stopni i wkładamy pizze i pieczemy około 15 – 18 minut. Po wyjęciu posypujemy danie rukolą (lub jeśli wolimy to świeżym szpinakiem) i parmezanem 😉
Wartość energetyczna porcji dla jednej osoby(podzieliliśmy na trzy), gdyż mniej więcej trzy osoby najedzą się tymi dwoma pizzami:
Kalorie: 742 kcal
Węglowodany: 128g
Tłuszcze: 12g
Białko: 32g