Pizza Bianca

Pizza Bianca

Przepis ten kiedyś już publikowaliśmy, ale jako że wszyscy lubią pizzę, prezentujemy dziś w kulinarnych wtorkach Pizzę Bianco. Znaleźliśmy go na blogu Mrs. Polka Dot. Jeśli zmienimy mąkę na pełnoziarnistą to otrzymamy zdrową, smaczną i tanią potrawę.

 

Oto składniki potrzebne do zrobienia dwóch pizz (wystarczy dla 3 osób):

 

Ciasto:

  • Drożdze ( 7g suchych albo 30g świeżych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli


Wierzch:

  • 100g białego chudego serka naturalnego
  • 100g fety jak najchudsza
  • Garść świeżego szpinaku lub rukoli
  • 1 mała cukinia
  • 2 pieczarki
  • Kilka łyżek tartego parmezanu

cukinia-pizza

Przygotowanie:

Na początku mieszamy wodę z drożdżami i odstawiamy to na 10 minut.  Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto w  jednolitą masę. Następnie ręką formujemy w kulę i dodajemy oliwę. Wyrabiamy masę około 10 minut i następnie przekładamy do miski a następnie przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować biały sos, czyli mieszamy serek naturalny z fetą. Do tego kroimy cukinie i pieczarki w plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i formujemy okrągły placek. Następnie smarujemy sosem i układamy plastry cukinii i pieczarek. Piekarnik nagrzamy do 240 stopni i wkładamy pizze i pieczemy około 15 – 18 minut. Po wyjęciu posypujemy danie rukolą (lub jeśli wolimy to świeżym szpinakiem) i parmezanem 😉

Wartość energetyczna porcji dla jednej osoby(podzieliliśmy na trzy), gdyż mniej więcej trzy osoby najedzą się tymi dwoma pizzami:

Kalorie: 742 kcal
Węglowodany: 128g
Tłuszcze: 12g
Białko: 32g

 
 
 

Dodaj komentarz