SNICKERELLO – ZDROWE CIACHO

Kto nie lubi słodyczy? Mało jest takich osób. Każdy lubi szczególnie po intesywnym wysiłku zjeść coś słodkiego. Tylko wtedy nasuwa się taka myśl, że nie mogą sobie na to pozwolić ponieważ chce osiągnąć sukces, a „kilogram cukru” w tym nie pomoże. Aby zdrowo umilić trochę życie tym którzy zwracają uwagę na to co jedzą Magda przygotowała specjalny przepis.

Rafaello i Snickers razem? Otóż u nas wszystko jest możliwe. Poniższe ciasto to połączenie tych dwóch rzeczy i to w zdrowej wersji.

Na około 16 kawałków zużyto:

  • daktyle suszone (1 szkl)
  • orzechy – w zasadzie tutaj dowolność, w tym przepisie użyto orzeszki ziemne 1 szkl + do posypania
  • kasza jaglana (0,5 szkl)
  • mleko krowie (1 szkl) + mleko kokosowe (0,5 szkl) – tutaj można dowolnie eksperymentować aby uzyskać odpowiedni smak dla siebie
  • odrobina aromatu migdałowego (bo kto nie znosi kasz mógłby się zorientować, że coś jest nie tak, a aromat to nam w 100% zatuszuje!)
  • wiórki kokosowe
  • opcjonalnie gorzka czekolada (z „kąpieli wodnej” polewa czekoladowa)

Kaszę jaglaną gotujemy w całym mleku, dodałemy trochę wiórek i aromatu pod koniec gotowania. Sparzywszy wcześniej daktyle, razem z orzechami blendujemy na lekko drobną masę. Następnie wkładamy do formy ugniatając (wyszło na 2 prostokątne pudełka do żywności z powodu braku małej blachy). Ugotowaną masę wykładamy, po czym posypujemy całymi orzeszkami i wiórkami kokosowymi. U nas drugą połowa ciasta została polana polewą czekoladową i dekoracyjnie znów wiórki kokosowe. Na koniec należy włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

TYLE! Przepis ekspresowy! Smacznego?

Dodaj komentarz