Bywa i tak, że nie mamy wolnej godziny na spędzenie w kuchni. Wtedy lepiej przygotować coś na szybko niż uciekać się do podgrzewania gotowych dań. No chyba, że mamy coś pysznego w słoiku prosto od mamy 😉
Poniższy przepis pozwoli Wam przygotować pożywny i smaczny obiad w 20 minut.
Składniki (na 2 porcje):
- 300g filetu z piersi kurczaka
- 5-10 cm kawałek pora
- ½ czerwonej papryki
- mała cebula lub ½ dużej
- średniej wielkości marchewka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu (może być czarny)
- olej do smażenia
Sos: - 6 łyżek ciepłej wody
- łyżka brązowego cukru (może być biały)
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy mąką ziemniaczaną i całość mieszamy. Marchew i pora kroimy w paski (słupki), a cebule i paprykę w grubą kostkę. Najpierw podsmażamy kurczaka przez ok. 5-6 minut, pilnując żeby się za mocno nie zarumienił. Następnie zdejmujemy kurczaka z patelni, dolewamy oleju i podsmażamy warzywa przez około 4 minuty. W międzyczasie w szklance z wodą rozpuszczamy cukier, dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. Do podsmażonych warzyw dorzucamy kurczaka, mieszamy i dodajemy przygotowany w szklance sos. Najlepiej dolać go na 3-4 razy ciągle mieszając. Podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty, mieszając co chwile.
Podajemy z ryżem lub makaronem, można udekorować posiekanym szczypiorkiem.