Poniżej mamy zaprezentowane pyszne weekendowe śniadanko. Oczywiście, jeśli macie czas to można je zrobić również w ciągu tygodnia 😉
Składniki (na 2 porcje):
– ¾ mieszanki sałat
– ½ awokado
– ok. 50g podsmażonego boczku
– 2 jajka (lub więcej)
– 1 pomidor
– 1 bułka (na grzanki)
– starty parmezan lub grana padano (lub inny długodojrzewający)
Sos:
– 1 i ½ łyżki musztardy
– 1 i ½ łyżki miodu
– 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
– 1 i ½ łyżki soku z cytryny
– ¾ łyżki octu ryżowego lub winnego
– szczypta płatków chili (opcjonalnie)
Mieszankę sałat wymieszać z pokrojonym awokado, boczkiem i pomidorem. Z bułki przygotować grzanki, najwygodniej jest zapiec ją w opiekaczu i pokroić w kostkę.
Do garnka z wodą dodać łyżkę octu, gdy woda zacznie delikatnie bulgotać (ale nie wrzeć), zmniejszyć płomień i łyżką zrobić wir wodny. Delikatnie wbić jajko w środek, powinno się gotować ok. 4 minut. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Analogicznie przygotować pozostałe jajka (w tej samej wodzie).
Jajko położyć na wierzch sałatki, polać sosem i oprószyć startym serem, sól i pieprz do smaku. Smacznego!