Naszą propozycję omletu polecamy zarówno na śniadanie, 2 śniadanie, lunch czy kolację. Jest to uniwersalne danie i powinno przypaść do gustu wielu osobom. Tymbardziej, że jest to bardzo proste danie 😉
Składniki (2 omlety):
- 15 dag zielonej fasoli szparagowej (korzystałem z fasoli z puszki)
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki mleka
- 10 dag startego sera
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypiorek
- 2 łyżki tymianku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Fasolę należy umyć i usunąć końcówki i pokroić w kawałki (jeśli używamy z puszki to wystarczy odcedzić). Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła. Nastęnie dodajemy fasolę i smażymy przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Następnie do miski wbijamy jajka, mleko, sól, pieprz, tymianek i połowę przygotowanego sera. Wszystko mieszamy. Otrzymaną masę jajeczną przelewamy do fasoli z cebulą i smażymy najlepiej pod przykryciem kilka minut, aby omlet się ściął. Następnie możemy posypać serem i szczypiorkiem. SMACZNEGO!!!
Przepis opracowany na podstawie książki “Kolorowa kuchnia”