Burgery wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Dziś prezentujemy burger dla osób, które nie lubią albo z jakiś powodów nie jedzą mięsa.
Składniki(Przepis na ok 4-5 burgerów):
kotlety:
1 szkl. zielonego groszku np. z puszki
1/2 szkl. startej marchewki
1/4 szkl. kaszy jaglanej
1/4 szkl. nasion słonecznika
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
sos:
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
szczypta soli
1/2 łyżeczki pieprzu
dodatkowo: oregano, bazylia
dodatki:
5 bułek
5 plastrów sera
1/2 ogórka
1 pomidor
parę liści sałaty
pieczone ziemniaki:
1kg ziemniaków
parę łyżek oleju
sól
przyprawy
Najpierw płuczemy kaszę jaglaną wrzątkiem. Następinie gotujemy w ok. 3/4 szkl. wody do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Groszek zalewamy wrzątkiem i czekamy aż trochę zmięknie.
Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżeczce oleju, gdy zacznie się rumienić dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości.
W dużej misce łączymy groszek, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość delikatnie rozgniatamy (tak aby gdzieniegdzie groszek zachował swoją stałą formę) przy pomocy widelca.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut
Ze schłodzonej masy formujemy burgery, które przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200°C przez ok. 15 minut, następnie przerzucamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 15-20 minut
W tym czasie przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w mniejsze kawałki polewamy olejem i posypujemy przyprawami. Po upieczeniu burgerów wrzucamy frytki na blaszkę i pieczemy do zrumienienia, czyli ok. 30-50 minut w 200°C. Po upieczeniu posypujemy odrobiną soli.
Jeśli chodzi o sos mieszamy jogurt z posiekanym drobno czosnkiem, pieprzem i przyprawami
Burgery podajemy w bułce, z warzywami, sosem i domowymi frytkami
Przepisem zainspirowaliśmy się ze strony Błyskotliwe pomysły na fit obiady