Sałatka z awokado i jajkiem w koszulce

Poniżej mamy zaprezentowane pyszne weekendowe śniadanko. Oczywiście, jeśli macie czas to można je zrobić również w ciągu tygodnia 😉

Składniki (na 2 porcje):

– ¾ mieszanki sałat

– ½ awokado

– ok. 50g podsmażonego boczku

– 2 jajka (lub więcej)

– 1 pomidor

– 1 bułka (na grzanki)

– starty parmezan lub grana padano (lub inny długodojrzewający)

Sos:

– 1 i ½ łyżki musztardy

– 1 i ½ łyżki miodu

– 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego

– 1 i ½ łyżki soku z cytryny

– ¾ łyżki octu ryżowego lub winnego

– szczypta płatków chili (opcjonalnie)

Mieszankę sałat wymieszać z pokrojonym awokado, boczkiem i pomidorem. Z bułki przygotować grzanki, najwygodniej jest zapiec ją w opiekaczu i pokroić w kostkę.

Do garnka z wodą dodać łyżkę octu, gdy woda zacznie delikatnie bulgotać (ale nie wrzeć), zmniejszyć płomień i łyżką zrobić wir wodny. Delikatnie wbić jajko w środek, powinno się gotować ok. 4 minut. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć. Analogicznie przygotować pozostałe jajka (w tej samej wodzie).

Jajko położyć na wierzch sałatki, polać sosem i oprószyć startym serem, sól i pieprz do smaku. Smacznego!

16107908_1354136704639234_795713093_o

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *