Wskazówki dietetyczne

Poniżej zbiór pewnych zasad dietetycznych, których powinien trzymać się każdy biegacz (sportowiec ? )

 

  • Odpowiednie nawodnienie organizmu- minimum 2 litry wody dziennie, a przy intensywniejszych treningach dodatkowo dobry izotonik (najlepiej wykonany w domowych warunkach. Przepis: 0,5 l letniej wody, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1,5 łyżki miodu, kilka listków mięty, szczypta soli).
  • Posiłek wysokobiałkowy spożywany do pół godziny po treningu.
  • Ważne, aby spożywać śniadanie w ciągu godziny po przebudzaniu, co zdecydowanie ułatwia regulacje apetytu w ciągu dnia i pomaga uniknąć podjadania.
  • Jeżeli wykonujemy trening zaraz po przebudzeniu i nie mamy czasu na przygotowanie
    i zjedzenie śniadania przed, a także chcemy uniknąć efektu pełnego brzucha w czasie wykonywania treningu to konieczne jest, aby zjeść jakąś zdrową przekąskę i nie wykonywać treningu na czczo. Proponujemy banana, albo batona energetycznego.
  • Wieczorami unikamy podjadania cukrów prostych w postaci słodyczy, a także owoców oraz alkoholu, które przeszkadzają w odpoczynku i regeneracji organizmu w czasie nocy.
  • Mamy na uwadze fakt jak ważne dla naszego organizmu jest zjadanie zdrowych, zrównoważonych posiłków w równych odstępach czasu, które powinny być nie dłuższe niż 3-4 godziny.
  • Jeżeli decydujemy się na jedzenie na mieście to starannie selekcjonujemy restauracje
    i wybieramy takie dania, które będą wykonywane z odpowiednich, zdrowych i świeżych produktów.
  • Dbamy o to, żeby starannie dobierać składniki w daniach tak, żeby dostarczać wszystkie niezbędne składniki dla naszego organizmu, w tym zdrowe tłuszcze nienasyconych zawartych między innymi w orzechach, maśle orzechowym, oliwie oraz rybach.
  • Pamiętamy o tym jak bardzo nasze stawy są obciążane w czasie wykonywania treningu
    i uzupełniamy go stosując w naszej diecie produkty takie jak avocado, orzechy, migdały, słodkie ziemniaki.
  • A co najważniejsze! Nie bawimy się w żadne głodówki! Jesteśmy świadomi, że dieta redukcyjna dla osoby, która wykonuje ciężkie, intensywne treningi, jest wyniszczająca. Wybieramy dietę, która pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie.

 

Źródło:

Run&cook, Kulinarny poradnik biegacza, Podkowska J. Toczyłowski M., 2018

Jedz i bądź piękna, Wendy Rowe, 2017

Dodaj komentarz