Calzone z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Gdy znudzi Ci się ryż, kasza, makaron czy ziemniaki, warto zamknąć pyszne składniki wewnątrz drożdżowego ciasta. Poniższy przepis jest uniwersalny i pozwala na komponowanie własnych smaków, my proponujemy śmietanowego kurczaka z brokułami.

Składniki (na 2 porcje):

Ciasto:
250g mąki tortowej
15g świeżych drożdży
125ml letniej wody
łyżka oliwy z oliwek (lub oleju)
szczypta soli
szczypta cukru

Sos:
250ml śmietany 30%
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
łyżeczka oregano
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Farsz:
300g brokułów
150g pieczarek
300g piersi z kurczaka
100g kukurydzy
200g mozzarelli w wiórkach
1 jajko
pieprz, sól

 

Przygotowanie:

Z drożdży i 25ml wody robimy rozczyn dosypując szczyptę cukru, po ok. 10-15 minutach dodajemy go do mąki z oliwą i pozostałą wodą. Ciasto zagniatamy dosypując sól pod koniec ugniatania, jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można podsypać mąką. Odstawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Brokuł kroimy w różyczki i podgotowujemy ok. 3-4 minuty, kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy ze szczyptą soli i pieprzu. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Następnie stopniowo dolewamy śmietanę cały czas mieszając. Doprawiamy i mieszamy, aż do zagotowania.

3i

 

Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy tak, aby uzyskać okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.W trakcie podsypujemy mąką lub mąką wymieszaną z kaszą manną, która nada ciastu chrupkości. Placek kładziemy na blaszce, smarujemy połową sosu, układamy składniki na jego połowie tak, aby zostawić około 1cm ciasta na brzeg. Składniki zakrywamy drugą połową ciasta i zawijamy brzegi. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 220°C piekarniku przy włączonym termoobiegu przez 10-12 minut. Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem. Smacznego!

Calzone

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz